Abigél jubilált!

Századik alkalommal került színre a Szabó Magda regényéből készült musical január 24-én este a Thália Színházban. Az eseményen az összes szereplő megjelent, s az alkotók több meglepetéssel is készültek.


2004-ben Somogyi Szilárd musicalt rendezett a Kossuth-díjas írónő Álarcosbál című művéből, ami Szabó Magdának nagyon elnyerte tetszését, így ennek sikere után a rendező megkapta a lehetőséget, hogy az Abigélből szintén készítsen musicalváltozatot. A fiatal rendező Kocsák Tibor zeneszerzővel és Miklós Tibor dalszövegíróval együttműködve alkotta meg a népszerű előadást.

 


A Budapesti Operettszínház produkciójában Gina, a tizenéves gimnazista lány egy drámai pillanatban emlékezik vissza, s éli újra élete egy meghatározó korszakát.A Budapesti Tavaszi Fesztiválon 2008-ban bemutatott darab a premier óta szinte változatlan szereposztással fut, csupán egy új szereplő került az Abigélbe, Vörös Edit személyében, aki Torma Piroskát játssza. Ginát a premier óta Vágó Zsuzsi és Vágó Bernadett alakítja.

 


Természetesen az első száz alkalom összes szereplője megjelent a jubileumi előadáson a Tháliában. Kerényi Miklós Gábor - KERO?, a Budapesti Operettszínház direktora, az Abigél dramaturgja szólította színpadra és mutatta be őket. Többen, mint például Peller Anna és Papadimitriu Athina, A víg özvegy előadásról érkezett a Nagymező utca túloldalára.A direktor köszöntőjében egyébként beszélt arról, hogy a Budapesti Operettszínház irodalmi és történelmi alapú musicaleket mutat be. Ennek sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Szabó Magda Abigéljéből készült musical túljutott a 100. előadáson, méghozzá táblás házak előtt.

A meglepetések sorát a jubileumi estén az Őrangyal című szám nyitotta, melyet a premier előtti utolsó héten húztak ki az alkotók a darabból. Most hallhatta először a dalt a közönség két-két Torma Piroska, Kis Mari, Zsuzsanna testvér és Gina, azaz Peller Anna, Vörös Edit, Szendy Szilvi, Ábrahám Gabriella, Nádasi Veronika, Füredi Nikolett, Vágó Zsuzsi és Vágó Bernadett előadásában.Ezt követően a két Horn Micit, azaz Udvaros Dorottyát és Siménfalvy Ágotát táncoltatta meg a tangóra Angyal András. Végül a Jellem-dalt énekelte el a Kőnig tanár urat alakító Csonka András, Magócs Ottó, valamint a rendező, Somogyi Szilárd. Mindeközben a kivetítőn futó film az Abigél-legenda égi társulatának tagjaira, Szabó Magdára, valamint a televíziós változat alkotóira, Zsurzs Évára, Básti Lajosra, Nagy Attilára, Ruttkai Évára, Tábori Nórára, Temessy Hédire, Versényi Idára, s a főszereplő Szerencsi Évára emlékezett. A szám alatt a musicalváltozat szereplői a kezükben lévő fehér rózsát a színpad elején helyezték el.


Végül, a taps alatt begördült a színpadra az Abigél-torta, amit a szereplők és alkotók közösen fogyasztottak el az előadás végén.

Még több kép a 100. Abigélről a Galériában!

 

 

 

 

PREMIER

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében 2008. március 27-én este, a Színházi Világnapon tartjuk Szabó Magda azonos című regényéből készült,  Kocsák - Somogyi - Miklós: Abigél című nagyszabású új magyar musical-ősbemutatónk premierjét a Thália  Síznházban.Képek a Gallery-ban!

Abigél 30.

2008. március 6-án délután Színházunk Protokoll-termében, Szabó Magda: Abigél c. regényéből készült legendás tévéfilm és a Budapesti Tavaszi Fesztiválon 2008. március 27-én bemutatásra kerülő új magyar musical főszereplői adtak találkozót egymásnak a film forgatásának 30 éves évfordulóján. Képek hamarosan!

Forrás:www.operett.hu

Abigél - egykori és mai főszereplők találkozója az Operett Színházban

Az Abigélből, Szabó Magda regényéből készült legendás tévéfilm és a Budapesti Tavaszi Fesztiválon március 27-én bemutatandó musical főszereplői adtak találkozót egymásnak és a sajtó képviselőinek csütörtökön a Budapesti Operettszínházban.

Lőrinczy György, az előadás producere emlékeztetett arra, hogy a regény és az abból készült dramatikus változatok egyik kulcsfigurája, Mimó néni nevében küldték az eseményre a meghívót, mivel teadélutánjai mindegyik alkotás fontos momentumai. A tévéfilm Mimó nénije, Békés Itala meg is jelent az uzsonnán.

"Harminc évvel a sikeres tévéfilm után mi készteti a Budapesti Operettszínházat az Abigél újjáteremtésére?" - tette föl a kérdést a szövegkönyv egyik írója, a színház igazgatója, Kerényi Miklós Gábor. Szabó Magda a kor műfajának nevezte a musicalt - idézte föl egyik beszélgetésüket az igazgató, hozzátéve: reméli, hogy az Abigél-történet zenés változata a film és a regény népszerűségének föléledését is szolgálja majd.

A tévéfilmet rendezőként jegyző Zsurzs Éva lánya, Zsurzs Kati, aki Kiss Mari szerepét játszotta, elmondta, hogy a forgatókönyvet sokan visszaadták, mert megriadtak a "női inváziótól". Édesanyja és a forgatócsoport, sőt Szabó Magda is egy ifjúsági tévéjátékra készült, meglepte őket, hogy az esti főműsoridőben vetítették mind a négy részt, és meglepő volt számukra az elsöprő siker is - idézte fel Zsurzs Kati.

Nagyszerűen sikerült a film

Garas Dezső, a hajdani Kőnig tanár úr hozzátette: Zsurzs Éva páratlan meseszövő képessége nélkül nem sikerülhetett volna ilyen nagyszerűen a film. Alakjai nem voltak nagy hősök, csak olyan emberek, akik a nehéz időkben is teszik a dolgukat - mutatott rá, megjegyezve, hogy szerinte ebből eredt a mű máig tartó népszerűsége.

Piros Ildikó - a film Zsuzsa nővére - csak hangban lehetett ott a találkozón, mivel Sopronban játszik Müller Péter Szomorú vasárnapjában. A színésznő azt hangsúlyozta, hogy kellenek az olyasfajta titkok az életben, amilyeneket az Abigél szobor korsójába dugott cédulákra írtak a matulás lányok.

Egri Kati, aki annak idején Bánki Anna szerepét játszotta, a forgatások remek hangulatát idézte föl, Kovács István, a film Kuncz Ferije pedig elmondta: számára az volt pozitív élmény, hogy annyi hős után végre negatív figurát alakíthatott. Udvaros Dorottya, a mostani Horn Mici az emelte ki, hogy Zsurzs Éva nagyszerűen tudott szerepet osztani, egyetértett Garas Dezsővel: a film nemcsak a rendezőnek, hanem a színészeknek is emléket állít.

Fotókat nézegetek

A már elhunyt színészek, Básti Lajos (Torma Gedeon), Szerencsi Éva (Vitay Georgina), Nagy Attila (Vitay tábornok), Ruttkai Éva (Horn Mici), Temessy Hédi (Erzsébet), Tábori Nóra (Truth) és Zsurzs Éva rendező emlékét fotókkal idézték meg, miközben Nádasi Veronika, a musical Zsuzsa testvére a darab egyik megindító számát, az Érted is ég a gyertyaláng kezdetű dalt énekelte.

Somogyi Szilárd, a szövegkönyv írója és az előadás rendezője kifejtette: a musicalben Gina és apja, Vitay tábornok, valamint Gina és Horn Mici viszonya mellett azt a szituációt helyezték középpontba, hogy miként válik a II. világháború tragikus napjaiban felnőtté a fiatal lány.
Somogyi Szilárd felidézte: Szabó Magda bizalmát az Álarcosbál című regényéből készült musical-adaptációval nyerte el. Ennek láttán "adta oda" az írónő az Abigélt a fiatal rendezőnek.

A darab verseit Miklós Tibor, a zenét Kocsák Tibor írta. Vitay Georginát Vágó Zsuzsi és Vágó Bernadett alakítja. Zsuzsanna testvér Nádasi Veronika és Füredi Nikolett lesz, Mimó nénit Kovács Zsuzsa, Vitay tábornokot Földes Tamás és Pálfalvy Attila játssza.

Vendégként játszik a musicalben a Matula Leánynevelő Intézet igazgatójaként Balikó Tamás, Horn Mici legendás szerepére pedig Udvaros Dorottyát kérték fel. Az ősbemutatót a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében március 27-én tartják.

Forrás:www.zene.hu/cikkek/cikk.php

Abigél - nem titok többé!

Énekes-zenés uzsonnán jelentette be 2008. február 6-án a Budapesti Operettszínház a 2007/2008-as évad második premierjét a sajtó számára. Kocsák Tibor - Somogyi Szilárd - Miklós Tibor: Abigél című musicaljének bemutatójára - a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében - a Thália Színházban 2008. március 27-én kerül sor. A zenés színpadi változat természetesen Szabó Magda azonos című regényéből készült.
A Budapesti Operettszínház évek, évadok óta jár a maga által kitaposott ösvényen, mely lassan-lassan főúttá szélesedik: igazi értékalapú, zenés népszínház, mely az operett-játszás megújítójaként a magyar kultúra nagykövete, valamint irodalmi, történelmi alapú és új magyar musicalek otthona. Vagyis az Operettszínház - ahogyan ezt már oly sokan tudják - nem Broadway- és Westend-sikerek bemutatásában látja a zenés színház. ?Értékeket kívánunk bemutatni" - mondja Kerényi Miklós Gábor direktor, és sorra kerülnek színpadra magyar musicalszerzők új, irodalmi vagy történelmi alapokon nyugvó művei. Ezúttal a magyar irodalom egyik legolvasottabb regényéből, Szabó Magda Abigéljéből készített musicalt Kocsák Tibor zeneszerző és Miklós Tibor dalszövegíró, akik már korábban, a Rock Színház idején vittek sikerre zenés műként olyan irodalmi remekeket, mint a Légy jó mindhalálig vagy az Anna Karenina. Az Abigél szövegkönyvét a színpadra állító fiatal rendező, Somogyi Szilárd írta. Ő szerezte meg az írónő hozzájárulását is, aki pedig korábban sokáig ellenállt, hogy leányát", Abigélt musicallé formálják.
2004 nyarán a Kossuth-díjas írónő Álarcosbál regényéből Somogyi Szilárd igazi musicalcsemegét készített. Magda néni természetesen látta ezt az előadást, és nagyon boldog volt, hogy a musical műfajában is megjelenik. Igazán ez törte meg a jeget", hiszen sokan sokszor kérték tőle az Abigél című regényt is, hogy musicalt írjanak belőle. Az Álarcosbál sikere után az ifjú rendező kapta meg tőle ezt a lehetőséget.
A musical új aspektusból közelít a csodálatos, szívet melengető, síros-nevetős történethez.
A több száz oldalas regény és a belőle készült négy részes tévéfilm széles történelmi freskót festett föl, a musical erre nem vállalkozhat. Drámai sűrítéssel kellett élnünk, a legfontosabb pontokat emeltük ki a regényből, és a történetet Vitay Georgina szemszögéből láttatjuk" - mondta el Somogyi Szilárd. Kifejtette: a musicalben Gina és apja, Vitay tábornok, valamint Gina és Horn Mici viszonya mellett azt a szituációt helyezték középpontba, miként válik a II. világháború tragikus napjaiban felnőtté a fiatal lány.
A mostani, zenés színpadi változat az alkotók reményei szerint hidat képez majd korosztályok, felfogások, különböző közönségrétegek között. Reméljük, hogy a mai fiatalok, akik a kutatások szerint keveset olvasnak, az elsősorban a számukra készült musical-változat után kézbe veszik a Szabó Magda-könyvet, az írónő más műveit, s kíváncsiak lesznek az egész korszakra és megnézik a filmet is.
Ugyanakkor az Operettszínház sztárcsapata, ifjú felfedezettjei és a meghívott sztár-vendégművészek egy legendát keltenek új életre, segítve a magyar irodalom eme gyöngyszemét, hogy más műfajban is csilloghasson. Vagyis előadásunk azoknak is érdekes lesz, akik már sokszor olvasták a könyvet, vagy tucatnyi alkalommal látták a filmet... A fordulatos történet lehetőséget ad egy eddig nem látott drámai, zenés színházi adaptációra, s kiderül, az alkotók hogyan látják 2008-ban Szabó Magda majdnem 40 éve írott történetét.
A sajtótájékoztatóra egyébként - stílusosan - a budapesti Szent Margit Gimnázium ebédlőjében került sor. Annak idején ugyanis ebben az épületben, helyiségben forgatta Zsurzs Éva a televíziós változatot, ami - a regényhez hasonlóan hatalmas sikert aratott.  Most, ezen a szerdai reggelen itt látta vendégül" Horn Mici néni a Matula Leánynevelő Intézet diákjait, tanári karát, no és a sajtó képviselőit, akik néhány dalt is megismerhettek a műből. Ezeket természetesen maguk a főszereplők énekelték. Vitay Georginát Vágó Zsuzsi és Vágó Bernadett alakítja. Édesapját, Vitay Tábornokot Földes Tamás és Pálfalvy Attila, a szerelmet, Kuncz Ferit Mészáros Árpád Zsolt és Bálint Ádám, Horn Micit pedig meghívott vendégként Udvaros Dorottya, valamint Siménfalvy Ágota játssza. Zsuzsanna testvér Nádasi Veronika és Füredi Nikolett, Kőnig tanár úr pedig Csonka András és Magócs Ottó lesz. Vendégként játszik még a musicalben a Matula Leánynevelő Intézet igazgatójaként Balikó Tamás, aki Jantyik Csabával felváltva játssza ezt a szerepet. Látható még a produkcióban Homonnay Zsolt, Imre Sebastian, Szendy Szilvi, Ábrahám Gabriella, Peller Anna, Molnár Andrea, Kékkovács Mara, Prescsák Zita, Náray Erika, Felföldi Anikó, Nagy Anikó, Sz. Nagy Ildikó, Csuha Lajos, Kovács Zsuzsa, Papadimitriu Athina, Tucsek Edit, Dézsy Szabó Gábor és Arányi Adrienn. Képek a Gallery menüben!!

CD készül az Abigél musical bemutójára!

2008. március 27-én a Tavaszi Fesztivál keretein belül mutatják be Szabó Magda Abigél című könyvéből készült musicalt a Thália Színházban.
A premierre már a musical dalaiból készült CD is megjelenik a tervek szerint.
A musical egy dalát már ismerheti a közönség, hiszen bejutott az Eurovíziós Dalfesztiválra is. Hétvégén élőben is látható lesz a TV-ben a
Két szív című szám, amit Mészáros Árpád Zsolt és Vágó Zsuzsi énekelnek.

A musicalen újra együtt dolgozott Miklós Tibor és Kocsák Tibor, mint már több alkalommal is.
Somogyi Szilárd
szövegíróként és rendezőként vett részt a darabban.
A szerzők elmondása szerint a musicalt Gina szemszögéből próbálják meg bemutatni,
hiszen ő a főszereplő. Gina szerepében Vágó Bernadett és Vágó Zsuzsi lesz látható. Az írok igyekeztek csak a Gina számára fontos eseményekre fókuszálni a musicalben, hisz a mű alapvetően sok részlettel bír, amit nehéz lenne egy musicalbe röviden beleírni. Az Abigélből film is készült, amit 4 részen keresztül mutatott be a TV, ami jól mutatja, hogy mennyire sok eseményt kell feldolgozni benne.

A főszereplők közt a színház társulatán kívül több más szereplő is látható lesz. Például Udvaros Dorottya (Horn Mici) és Nagy Anikó(Hajdú tanárnő) is.

A musical várhatóan nagy siker lesz, hisz ahogyan a szerzők fogalmaztak az Abigél még ma is leköti a fiatalokat, így az idősebbek és a fiatalok számára is érdekes lehet az előadás.

A sajtótájékoztatón 4 dal hangzott el. A dalok nagy sikert arattak. Nádasi Veronika (Zsuzsanna testvér) karácsonyi száma is biztos, hogy sokak számára lesz emlékezetes. Forrás: www.musicalinfo.hu

 

Abigél segít...

Jótékonysági Akció

 

" A szobor mosolygott is, komoly mosolya volt, mint a nagyon boldog és nagyon fiatal lányoknak.

 Ez Vitay - mondta Kis Mari.  Vitay Georgina. Velünk fog járni. Ismerd meg, Abigél!

Ó, megint valami játék, megint ezek a butaságok!

Köszönj neki  biztatta Torma.  Köszönj! Ez Abigél. A csodatevő Abigél.

Na, ezt azért mégsem. Továbblépett, nagyobb biztonságban érezte magát az erődben, mint bármikor eddig, mert igaz, hogy szigorú világ ez a zömök világ, és tele lehet buktatóval, de van benne valami gyerekes is, valami olyan, mintha most is krampusszal ijesztgetnék, pedig már réges-rég tudja, hogy az apja legénye szokott ördögnek felöltözni Mikulás estéjén.

 Na jó  mondta Kis Mari. Majd köszönsz neki, csak legyen valami bajod. Itt nincs védőszent meg amulett, itt nincs semmi, és Istent csak nem zargathatod mindenért. De ha bírod egyedül, akkor csináld.

 Abigél segít! magyarázta Torma. Teljesen komoly volt a hangja.  Ha valami irtózatos nagy baj van, segít. Mindig is segített."

/ Szabó Magda: Abigél /

 

 

A Budapesti Operettszínház a 2007/2008-as évad második premierjeként a Thália Színházban 2008. március 27-én bemutatja Kocsák Tibor - Somogyi Szilárd - Miklós Tibor ABIGÉL című musicaljét. A Budapesti Tavaszi Fesztivál díszbemutatója természetesen Szabó Magda azonos című regényének zenés színpadi adaptációja. Ehhez kapcsolódva a színház nagyszabású jótékonysági akciót indít diákoknak!

A Budapesti Operettszínház évek, évadok óta jár a maga által kitaposott ösvényen, mely lassan-lassan főúttá szélesedik: igazi értékalapú, zenés népszínház, mely az operett-játszás megújítójaként a magyar kultúra nagykövete, valamint irodalmi, történelmi alapú és új magyar musicalek otthona.

 

Ezúttal a magyar irodalom egyik legolvasottabb regényéből, Szabó Magda Abigéljéből készített musicalt Kocsák Tibor zeneszerző és Miklós Tibor dalszövegíró, akik már korábban, a Rock Színház idején vittek sikerre zenés műként olyan irodalmi remekeket, mint a Légy jó mindhalálig vagy az Anna Karenina. Az Abigél szövegkönyvét a színpadra állító fiatal rendező, Somogyi Szilárd írta.

 

A színház, a bemutató előkészületei mellett, a regény szellemét megidézve, nagyszabású jótékonysági akciót indít 2008. február 25-én. A Budapesti Operettszínház a produkció alkotóival és szereplőivel, valamint az előadás támogatóival kulturális segítséget kíván nyújtani a rászoruló kis- és középiskolásoknak

 

  

Abigél, a csodatévő szobor jótékonysági akciójában olyan diákok e-mailjeit várja, akik tanulmányaikhoz, művelődésükhöz kérnek segítséget. Ennek részletes leírása mellett a Budapesti Operettszínház azt kéri a pályázó tanulóktól, hogy legalább egy oldalas olvasónaplót is csatoljanak levelükhöz. Az olvasónapló témája természetesen Szabó Magda Abigél című regénye.

 

A legjobb pályaműveket és a leginkább rászoruló diákokat Abigél tankönyvekkel, olvasmányokkal, kulturális programokkal és más meglepetésekkel segíti majd.

Az Abigélhez írott levélben tehát szerepelnie kell:

 

 

- a tanuló nevének, címének, korának és osztályának;

- az iskola nevének, amelyben jelenleg tanul;

- annak leírásának, hogy miért és miben segíthet Abigél? (könyv, színház, múzeum-látogatás, koncert, tanszer, stb. mindez maximum 200.000,- Ft értékű lehet);

- az Abigél című regényből írt minimum egy oldalas olvasónaplónak.

 

A jótékonysági akció 2008. március 31-éig tart.

 

A pályázatokat a produkció alkotóiból és szereplőiből álló zsűri bírálja majd el.

 

Tagjai:

Kerényi Miklós Gábor - a Budapesti Operettszínház igazgatója, a musical dramaturgja

Somogyi Szilárd - az Abigél egyik szerzője és rendezője

Tasi Géza - Szabó Magda jogainak képviselője

Udvaros Dorottya - színművész, az Abigél egyik főszereplője

Csonka András - színművész, az Abigél egyik főszereplője

 

A leveleket, pályázatokat az abigel@operett.hu e-mail címre várjuk 2008. március 31-éig!

 

A Budapesti Operettszínház természetesen nagy örömmel várja az akcióhoz kapcsolódni kívánó kulturális intézmények és támogatók felajánlásait is!

Dobogós lett az Abigél szerelmes dala!

Két szív - énekelte pénteken este az Eurovíziós Dalverseny nemzeti döntőjében a Budapesti Operettszínház két sztárja, Vágó Zsuzsi és Mészáros Árpád Zsolt a készülő Abigél című produkcióból. S bár a májusi belgrádi megmérettetésre nem ők jutottak ki, de a hazai versenyt a dobogós harmadik helyen zárták!

Mind a zsűri, mind a közönség szavazatai alapján előkelő helyre került Kocsák Tibor zeneszerző, Somogyi Szilárd szövegíró-rendező és Miklós Tibor dalszövegíró közös szerzeménye. A Szabó Magda regényéből készült musicalben Kuncz Feri és Vitay Georgina szerelmes duettje az előadás egyik csúcspontja! Ez jutott be az Eurovíziós Dalverseny magyarországi döntőjébe. Vágó Zsuzsi és Mészáros Árpád Zsolt duettje végül az összesített szavazatok alapján a dobogós harmadik helyen végzett.

Köszönet minden rajongónak, musical- és operett-barátnak a szurkolásért és szavazatokért! És sok szeretettel vár minden érdeklődőt a Budapesti Operettszínház a március 27-ei premierre, majd az azt követő Abigél-előadásokra, hogy a musical többi dalát , amelyek az ősbemutatóra CD-n is megjelennek - megismerhessék.Gratulálunk nekik már várjuk a bemutatót!(szerk.)  Forrás:
www.operett.hu

Abigél olvasópróba

2008. január 7-én, hétfőn délután tartottunk a készülő, Kocsák Tibor - Somogyi Szilárd - Miklós Tibor: Abigél című  nagyszabású új magyar musical-ősbemutatónk olvasópróbáját. Szereplők: Vágó Zsuzsi, Vágó Bernadett, Földes Tamás, Pálfalvy Attila, Udvaros Dorottya, Siménfalvy Ágota, Balikó Tamás, Jantyik Csaba, Csonka András, Magócs Ottó, Nádasi Veronika, Füredi Nikolett, Homonnay Zsolt, Imre Sebastian, Szendy Szilvi, Ábrahám Gabriella, Peller Anna, Molnár Andrea, Kékkovács Mara, Prescsák Zita, Mészáros Árpád Zsolt, Bálint Ádám, Náray Erika, Felföldi Anikó, Nagy Anikó, Sz. Nagy Ildikó, Csuha Lajos, Kovács Zsuzsa, Papadimitriu Athina, Tucsek Edit, Dézsy Szabó Gábor , Arányi Adrienn.  A Budapesti Tavaszi Fesztivállal és a Thália Színházzal közös produkció rendezője: Somogyi Szilárd. Az ősbemutató időpontja: 2008. március 27. - Thália Színház.Képek a Gallery menüben!

Oldalmenü
Naptár
Diavetítő